måndag 5 december 2011

lite ironiskt

hej, när jag kollade runt på min dator så hittade jag recept från i somras som jag har bakat så här kommer 4st somriga kakrecept (det kommer vintriga om ett tag)
en av dem är gluten fri.


Några goda somriga kakrecept

Mazarintårta:

Färdigt på: 40 min                                                                           Idasbakverk.blogspot.com
Ingredienser
150 g mjukt smör
300 g mandelmassa
3 st ägg
0.5 dl vetemjöl
smör till formen
mandelspån till formen
2 dl vispgrädde
1 l färska bär till garnering
florsocker att pudra på kakan vid servering
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
2. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör till sist i mjölet för hand.
4. Smörj och bröa en 20 centimeter diameters kakform med löstagbar botten. Fyll formen och grädda kakan, i cirka 20-25 minuter och låt svalna.
5. Vispa grädden fluffig (inte för hårt) och bred ut den på toppen av kakan. Garnera med färska bär.
6. Vispa grädden fluffig (inte för hårt) och bred ut den på toppen av kakan. Garnera med färska bär och pudra över florsocker.

Här kommer en bild på mazarintårtan!



Jordgubb och nutella rulltårta:
Färdigt på: 35 min
Ingredienser                                                                                  Idasbakverk.blogspot.com
2 msk kakao
0.75 burk nutella
2 st mogna bananer eller några jordgubbar
1 sats Mormors rulltårta
Mormors rulltårta grundrecept:
3 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
2 msk mjölk 3%
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 st apelsin, rivet skal
25 g mandelspån
strösocker till rullning

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250 grader, varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker poröst. Tillsätt mjölk och rivet apelsinskal.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i äggsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en bakplåt.
4. Strö över mandelspån och grädda, i cirka 5 minuter.
5. Sockra ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan upp och ned. Lossa försiktigt bakplåtspappret från tårtbotten.
6. Skala och skiva bananerna tunt (eller skiva jordgubbarna tunt). Bred ut Nutellan i ett jämt lager på den nygräddade chokladtårtbotten. Strö över bananskivorna (Jordgubbarna).
7. Rulla ena långsidan mot den andra till en tight rulle, var noga med att vika in första kanten ordentligt. Låt svalna något

Här kommer en bild på rulltårtan!




Choklad och hasselnötstårta (Glutenfri):
Färdigt på: 1 tim                                                                               Idasbakverk.blogspot.com
Ingredienser
300 g hela hasselnötter
300 g mörk kvalitets choklad 70 %
1 msk kakao av god kvalitet
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
6 st ekologiska ägg
5 droppar citron
smör till formen
florsocker att pudra på kakan vid servering
ätliga blommor och sidenband till garnering
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (om vanlig ugn används, 200).
2. Mixa nötterna till ett fint pulver i en matberedare.
3. Bryt 200 gram av chokladen i bitar och kör den i mixern tillsammans med nötterna. Tillsätt kakao, smör och socker och mixa krämigt.
4. Separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa.
5. Vispa upp vitorna i en torr och ren bunke till ett hårt skum tillsammans med 5 droppar citronsaft.
6. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.
7. Fyll smeten i en smord kakform av teflon med löstagbara kanter, bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan.
8. Baka tårtan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, prova med sticka. Tänk på att chokladbitarna kommer att kladda av sig på stickan, trots att kakan är färdig.
9. Servera tårtan med lättvispad grädde eller vaniljglass

Här kommer en bild på Choklad och Hasselnötstårtan!

Jordgubbstårta med lemon curd:
Färdigt på: 1 tim                                                                 Idasbakverk.blogspot.com
Ingredienser
2 st ekologiska ägg vetemjöl                              
2
 dl strösocker
50
 g smör
3
 dl 
2
 tsk bakpulver
1
 tsk vaniljsocker
1
 dl mjölk 3%
1
 st citron, skalet
smör till formen
0.5
 dl ströbröd till formen
2
 l färska jordgubbar
4
 msk strösocker
Lemoncurd                                                       
3 dl vispgrädde
0.5
 dl aprikosmarmelad (valfritt)

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten.
3. Tvätta citronen noga, torka och riv försiktigt av skalet. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och vänd försiktigt ner det i smeten, rör sist i mjölken och rivet citronskal.
4. Pensla en 20 centimeter diameter stor kakform med löstagbara kanter med smält smör och bröa den med ströbröd.
5. Fyll smeten i formen och baka kakan 25-35 minuter, prova med en sticka. Låt den svalna på ett brödgaller och dela tårtbotten i tre lager.
6. Skiva hälften av jordgubbarna och rårör dem med strösockret.
7. Lägg jordgubbarna i understa lagret på tårtan.
8. Lägg på en skiva sockerkaksbotten och bred över Lemon curd.
9. Lägg på översta skivan och täck med vispad grädde, skiva resterande jordgubbar och lägg dem på toppen.
10. Smält marmeladen i en kastrull, sila av den och pensla sedan jordgubbarna med den.
11. Lägg på översta skivan och täck med vispad grädde, skiva resterande jordgubbar och lägg dem på toppen.
12. Smält marmeladen i en kastrull, sila av den och pensla sedan jordgubbarna. (Tårtan är också god med vaniljkräm som fyllning) Istället för lemon curd
Här kommer en bild på jordgubbstårtan med lemoncurd

 de här recepten har jag hittat i en kokbok och bakat dem de är väldigt goda

ni ska få recept på lite julgodis sedan jag lovar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar